Cambridge English: Proficiency (CPE)

Cambridge English: Proficiency este cunoscut și sub denumirea Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE).  Acest certificat demonstrează că stăpânești perfect engleza și o poți folosi fluent în orice context academic, profesional sau în cercetare. Este cel mai ridicat nivel de examen Cambridge English.

Acest examen poate echivala atât proba de competență lingvistică pentru admiterea învățământul liceal de stat și profesional cu program bilingv și intensiv, cât și proba de competență lingvistică din cadrul examenului de Bacalaureat dacă este promovat cu un punctaj cuprins între 200-230. 

Nivel: C2 pe Scala Comună Europeană de Referință.

Cui se adresează?

Dacă dorești să demonstrezi angajatorilor că poți folosi engleza la nivel de senior management, sau dacă dorești să studiezi la nivel post universitar sau doctorat într-o universitate cu predare în limba engleză, trebuie să obții certificatul CPE.Pentru a promova acest examen trebuie să fii capabil:
- să înțelegi aproape orice scris sau vorbit în engleză;
- să folosești și să înțelegi limbajul formal, academic și colocvial; 
- să negociezi, să argumentezi și să comentezi aspecte subtile ale unor subiecte complexe.

Care este formatul examenului?

Examenul are patru probe. Candidații susţin proba de Citire - înțelegere a textului și folosire a limbii (Reading and Use of English), Scriere (Writing) și Ascultare (Listening) în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de 2 candidaţi, cu 2 examinatori.