6 pasi sa devii expert in limba engleza

6 pasi sa devii expert in limba engleza

Foarte multi oameni studiaza limba engleza ani in sir, cred ca o cunosc foarte bine, dar cand ajung intr-o tara vorbitoare de limba engleza constata ca nu pot rosti nici macar o propozitie corect. De ce? Pentru ca nu au exercitiul conversatiei directe.

Iata 6 pasi sa devii expert in limba engleza.

1. Vorbeste fara sa te gandesti la reguli sau la logica
Ca sa vorbesti bine limba engleza trebuie mimezi propozitiile corecte din nou si din nou. Imagineaza-ti cum invata bebelusii sa vorbeasca. Repeta la nesfarsit cuvinte si fraze pana cand le pricep ca atare. Abia la scoala afla despre notiunile si structurile gramaticale. Pana atunci, totul este o mimare a cuvintelor si frazelor rostite de catre adulti sau de catre ceilalti copii. Daca studiezi limba engleza pentru a avea un nivel academic, atunci trebuie sa intelegi logica cuvintelor si a structurilor gramaticale. Insa doar pentru a putea conversa in limba engleza nu trebuie sa te gandesti la logica, ci pur si simplu sa repeti si sa repeti fraze si propozitii corecte, pana cand le asimilezi.

2. Vorbeste fara sa traduci
In conversatie, nu e timp sa-ti spui in gand fraza in romana, pentru ca apoi sa o traduci in engleza si abia dupa aceea sa o rostesti. Aplicand pasul numarul 1, ai deja memorate o multime de cuvinte si expresii pe care n-ar trebui decat sa le scoti din sertarul lor si sa le rostesti instantaneu. Imagineaza-ti cum e sa te intrebe cineva “How are you doing?” si tu sa-ti faci raspunsul in minte in romana, apoi sa-l traduci, apoi sa-l rostesti...

3. Exerseaza fraze simple
In vorbirea curenta nu se folosesc fraze intortocheate. Cand stii ce trebuie sa spui, spui automat, fara sa te gandesti la fiecare cuvant in parte. Asa cum si in limba romana incerci sa te faci cand mai bine inteles folosind cuvinte si structuri simple, si in limba engleza sau in oricare limba straina pe care o inveti lucrurile ar trebui sa stea exact la fel.

4. Programele TV si materialele audio-video in limba engleza
Urmarirea programelor TV si materialele audio-video te pot ajuta sa inveti o limba straina. Ele iti vor oferi un suport in ceea ce priveste pronuntia corecta a cuvintelor, in ceea ce priveste topica, insa nu valoreaza nimic daca nu repeti ceea auzi acolo. Facand doar acest lucru vei deveni specialist la capitolul “ascultare/intelegere”, dar in niciun caz la capitolul vorbire.

5. Inconjoara-te de materiale in limba engleza
Asigura-te ca ai tot timpul pe langa tine un material in limba engleza: audio-book, carti, programe TV, jocuri, programele la calculator, meniul telefonului, absolut toate sa fie in limba engleza. Nu-ti fie teama sa vorbesti cu voce tare pentru a capata fluenta. Ori de cate ori ai timp liber (in pauza de masa, in metrou in drumul spre birou etc.) poti citi, asculta, repeta cuvintele, frazele si expresiile care iti vor conferi cursivitate.

6. Recapituleaza
Pe masura ce inveti lucruri noi, le vei uita pe cele vechi. E un proces natural pe care il poti, insa, pacali. Recapituleaza periodic ceea ce ai invatat pentru ca, daca nu exersezi, multe dintre cunostinte se vor “pierde”.

Uita de titlurile “Invata engleza in 3 luni!”. Trebuie sa fii cu adevarat geniu ca sa reusesti. Invatarea unei limbi straine, in mod realist, dureaza ani buni. Perioada se lungeste sau se scurteaza in functie de efortul pe care il depune fiecare si de timpul petrecut efectiv studiind.

Vrei sa inveti limba engleza? Te asteptam la Delta Pro Future. Consulta oferta noastra aici. www.deltaprofuture.ro

Picture: Designed by Freepik

Related Posts